Jó hír a devizahiteleseknek?

Infostart
2007. augusztus 22. 14:39
Az elmúlt hetekben az egész világot megrengette az a hitelválság, amelyet az egyesült államokbeli másodlagos jelzálogpiac bedőlése váltott ki. Ennek köszönhetően meggyengült a forint a svájci frankhoz képest, a K&H vezető elemzője szerint azonban a magyar jelzálogpiacot közvetlenül nem érinti a folyamat.

A gyengülő forint nem kedvez azoknak, aki devizahitelt vettek fel, ezért az utóbbi hetekben megijedhettek a hitelesek.

Hitelt egyre könnyebben lehet felvenni - azaz a bankok már nem annyira óvatosak, mint néhány éve -, a reáljövedelmek pedig jelenleg csökkenőben vannak Magyarországon.

Mindezek hatására egyre többen lehetnek azok, akik nem tudják majd fizetni a törlesztést, Barcza György szerint azonban a jelzálogpiac olyan mértékű bedőlésére nem kell számítani, mint amit az Egyesült Államok élt meg.

Bár a tengerentúli válság a magyar tőzsdére és a forint árfolyamára is hatással volt, a jelzálogpiacra nem lesz - mondta az elemző.

Magyarországon ugyanis a bankok még mindig sokkal több biztosítékot építenek be a hitelezési rendszerbe, és messze nem vállalnak fel annyi kockázatot, mint az amerikai pénzintézetek.

Mint azt az InfoRádióban elmondta, a magyar hitelesek nagy része svájci frank vagy euró alapú hitelt vett fel.

Az elmúlt időszakban világméretű jelenség volt a kamatok lassú, de folyamatos emelkedése. A mostani válság azonban ezt megállíthatja, így a törlesztő részlet emelkedésének egyik okozója nem érvényesül. Így a magyar hitelfelvevőknek még hasznos is lehet a jelenlegi helyzet.

A folyamat legfeljebb az ingatlanpiacra lehet hatással, a kereslet ugyanis nemzetközi szinten is megcsappanhat.

Hanganyag: Albert Dénes


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást