Még kíváncsibbak lesznek a bankok decembertől

Infostart
2007. augusztus 16. 19:38
Az Ernst and Young szerint a pénzmosás és terrorizmus elleni uniós direktíva év végéig kötelező bevezetésével több feladat hárul a jövőben a bankokra és kevesebb a hatóságokra. Kühn János, a társaság senior menedzsere elmondta: a jogszabályi változás néhány intézménynél komoly műszaki befektetést tehet szükségessé, nyugat-európai tapasztalatok szerint a várható közvetlen költségek jelentősek lesznek, de nem várható, hogy a bankok ezt tovább hárítanák az ügyfelekre.

A jelenlegi szabályok szerint 2 millió forintot meghaladó összegű készpénzes tranzakció, illetve 300 ezer forint fölötti devizaváltás esetén kell pótlólagos adatokat felvenni az ügyfélről. Amennyiben az adatok gyanúsak, a bank bejelentést tehet - mondta az InfoRádiónak az Ernst & Young senior menedzsere.

Kühn János hozzátette: emiatt a rendőrség akár 10 ezernél több bejelentést kaphat egy-egy banktól, ez pedig kezelhetetlenné teszi az elemzést.

Az uniós direktíva értelmében a tagországok bankjainak saját kockázatkezelési, ellenőrzési rendszert kell létrehozniuk. Ettől a szakértő azt várja, hogy az adminisztratív kontroll eltolódik egy valódibb kockázatkezelés irányába.

Az Ernst & Young senior menedzsere elmondta: a bankokban minden bizonnyal megkérdezik majd az ügyfelektől, honnan származik a nagyobb összegű pénzbetét vagy a kezelt vagyon. Az ilyen kérdésekre a meglévő ügyfelek is számíthatnak, de nem lesz utólagos elszámoltatás.

Kühn János úgy véli: nem valószínű, hogy a bankok belekényszerítik ügyfeleiket a kötelező válaszadásba, a szolgáltatóktól függ, milyen információkat kérnek el.

Ha azonban az ügyfél nem hajlandó megadni a válaszokat, magasabb kockázatú csoportba sorolhatják, vagy megtagadhatják tőle a szolgáltatásokat - fűzte hozzá a szakértő.

A válaszokat a bankok az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően szolgáltatják majd ki az adóhivatalnak vagy a rendőrségnek - közölte az Ernst & Young senior menedzsere.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást