Orosz óriások szálláscsinálója lehet az OMV

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 8. 11:24
Hírügynökségi értesülés szerint az orosz energetikai cégek közép- és kelet-európai pozícióinak megerősödésével számolna a MOL arra az esetre, ha az osztrák OMV felvásárolná a magyar olajipari társaságot.

A DowJones által megszerzett stratégiai elemzések alapján a MOL egy ilyen helyzetben azt várná, hogy az OMV feldarabolja a vállalatot és az egyedüli potenciális vevő a három nagy orosz cég, a Lukoil, a Gazprom vagy a Rosznyeft egyike lenne.

A hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő, kormányközeli forrás úgy nyilatkozott: a dokumentumokat a MOL Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek készítette.

A kormányfő korábban törvényjavaslat kidolgozására kérte fel az igazságügyi tárcát a stratégiai fontosságú magyar cégek védelmében.

Gyurcsány Ferenc azt szeretné biztosítani, hogy azok a vállalatok, amelyek más államok közvetlen vagy közvetett irányítása alatt állnak, ne szerezhessenek irányítást a Magyarország számára stratégiailag fontos cégekben és üzletágakban. Az OMV felvásárlási szándékával a MOL sem ért egyet.