Tovább terjeszkedett a médiamágnás

Infostart
2007. augusztus 1. 14:21
Rupert Murdoch ausztrál sajtómágnás 5 milliárd dollárért megszerezte a Dow Jones amerikai hírszolgáltató és lapkiadó csoportot, amely egyebek között a Wall Street Journal című lapot is megjelenteti. A hírre 11 %-ot emelkedett a Dow Jones részvényeinek árfolyama.

A Dow Jones cégben 64 százalékos szavazati jogot biztosító részvénye van a Bancroft családnak. Rupert Murdoch médiamágnás mintegy 3 hónapja tett 5 milliárd dolláros, részvényenként 60 dolláros vételi ajánlatot.

A hivatalos bejelentések szerint a Bancroft család nagyobbik része az eladásra szavazott, és várhatóan a többiek sem fogják megvétózni az ügyletet.

A felvásárlás azt jelenti, hogy több mint egy évszázada most fordul elő először, hogy a Dow Jones tulajdonosa nem tartozik a Bancroft családhoz.

A Wall Street Journal értesülése szerint így kedden este a Murdoch-féle News Corp. Illetve a Dow Jones vezetésének ülése már csak formális volt, mivel addigra az érintettek eldöntötték a hírügynökség értékesítését.

Rupert Murdoch a Dow Jones megszerzésével - értesülések szerint - elsősorban az online üzletágat, illetve a külföldi érdekeltségeket erősítené, és egyúttal megvalósíthatná régi álmát: egy gazdasági hírcsatornát, ami a General Electric tulajdonában lévő CNBC-vel kelne versenyre.

A Murdoch médiabirodalomhoz, a News Corphoz tartozik többek között a Fox televízió, a Fox News hírcsatorna, több lap (így a The Times és a The Sun) Nagy-Britanniában és Ausztráliában, a New York Post, a Twentieth Century Fox filmstúdió, illetve a MySpace, a világ elsőszámú internetes közösségi oldala.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást