Bogsch: "Ilyenre még nem volt példa"

Infostart
2007. július 31. 12:41
Közzétette a Richter második negyedéves gyorsjelentését, mely szerint a társaságnak 44,6 százalékkal lett alacsonyabb az adózott nyeresége, mint a múlt év első félévében. Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója az év egészére 20 százalékos bevétel visszaesést vár a hazai piacon, amit a cég az export bővülésével szeretne kompenzálni.
Volt már példa a nyereség ilyen mértékű csökkenésére a cég történetében?

A nyereségünk 44 százalékkal csökkent, amire még nem volt példa, még az 1998-as orosz válság idején sem. Ez sajnos egyértelműen a magyarországi intézkedéseknek tudható be. Mit tudunk tenni? Igyekszünk növelni az exportot, amennyire lehet.

Az egész évre vonatkozó prognózisukon kellett módosítani? A magyar piacon milyen visszaesésre számítanak?

A magyarországi piacon éves szinten körülbelül 20 százalékos visszaeséssel számolunk. Hoztunk intézkedéseket, ezek egyike nyilvánvalóan a költségek csökkentése. A marketing- és egyéb kiadásokat jelentősen csökkentettük, létszámstopot voltunk kénytelenek elrendelni, valamint - ami hosszabb távon nagyon fájdalmas, de rákényszerültünk - a beruházásokat is jelentősen csökkentjük. Éves szinten ez körülbelül 10 milliárd forintot jelent.

A megtakarítási csomag pedig kétmilliárdos. Ezek az intézkedések elegendőek lesznek?

Ha ezen túllépnénk, akkor egyrészt ellehetetlenülne a működésünk, másrészt a jövőnket fölélnénk, azaz a kutatási és fejlesztési költségeinket nem csökkentjük, mert akkor a versenyképességünk hosszú távon jelentősen sérülne.

Mely exportpiacon számítanak bővülésre? Ezt a 20 százalékos magyarországi bevételkiesést kompenzálhatja az export?

Körülbelül 10 százalékos növekedést várunk, reményeink szerint elsősorban a FÁK országaiban tovább nő majd az exportunk. Remélhetőleg az Egyesült Államokban és az Európai Unió országaiban is ugyanekkora növekedésre számítunk.

Mennyire vetette vissza az első féléves eredményt, illetve a következő hat hónapot a dollár árfolyama?

Természetesen ennek is igen negatív hatása van, a dollár árfolyama most mintegy 20 forinttal alacsonyabb, mint tavaly volt.

Melyek a legfontosabb külföldi piacaik? Románia mennyire szerepel komolyan a Richter tervei között?

A legfontosabb exportpiac változatlanul Oroszország, az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Lengyelország. Romániában hosszú távra építünk, és ehhez próbáljuk megteremteni a megfelelő infrastruktúrát. Úgy gondoljuk, hogy 5-10 éves távlatban ez egy nagyon dinamikusan növekvő piac lesz.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást