A Moody's szerint hatékonyak a kormány intézkedései

InfoRádió / MTI
2007. július 30. 11:26
Hatékonynak tartja a kormány eddigi költségvetési intézkedéseit a Moody's. A hitelminősítő intézet éves jelentésében ugyanakkor hangsúlyozza: az államháztartás eladósodása magas szintű maradt: az adósság sokkal nagyobb, mint a többi kelet-európai országban.

A Moody's hitelminősítő intézet a Magyarországról szóló éves jelentésében úgy fogalmaz: a kormány megszigorító csomagjának eddig nem volt negatív makrogazdasági hatása.

A Jonathan Schiffer alelnök által jegyzett értékelés szerint a magyarországi adóemelésekkel és az ártámogatások csökkentésével a költségvetést a helyes mederbe lehetett terelni, ugyanakkor a gazdasági növekedésnek és az exportnak az üteme meglepetésre gyors maradt.

A Moody's ezzel együtt hangsúlyozza, hogy az államháztartás eladósodása magas szintű maradt: az adósság sokkal nagyobb, mint a többi kelet-európai országban.

A hitelminősítő intézet megállapítja, hogy további kiadáscsökkentéseket kellene bevezetni, egyben az intézet megjegyzi: az ország hitelminősítésének stabil kilátása azon múlik, sikerrel járnak-e a következő években végrehajtandó ambíciózus és politikailag nehéz intézkedések.