Nem áll szóba a szakszervezettel a Hankook vezetése

Infostart
2007. július 26. 12:29
A Hankook Tire Magyarország nem ismeri el a gyárban létrehozott szakszervezetet. Az azt létrehozó Vegyipari Dolgozók Szakszervezete viszont azt mondja: a Hankook csak az időt húzza, hiszen törvényesen bejegyzett és működő szervezetről van szó.

A Hankook Tire Magyarország a távirati irodához eljuttatott közleménye szerint a gyár vezetése csak az üzemi tanáccsal hajlandó tárgyalni, mert szerintük az újonnan létrehozott Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete nem jogosult a dolgozók érdekeit képviselni.

A Hankook szerint a tárgyalások jogszerűségéhez a szakszervezetnek hitelt érdemlően be kell bizonyítania, hogy az üzem területén a jogszabályoknak megfelelően működtet alapszervezetet.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke szerint a gyárban a Munka Törvénykönyvének mindenben megfelelő szakszervezet működik.

Azzal, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. nem ismeri el a szakszervezetet, megsérti a magyar törvénykezést - mondta az InfoRádiónak Székely Tamás.

Hozzátette: a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete bíróságon bejegyzett szervezet, amelynek tisztségviselői a Hankook munkavállalói, e két feltétellel eleget tesz a Munka Törvénykönyvében előírt szabályoknak.

Teljesen értelmetlen ez a fajta időhúzás. Azok a lépések, amelyeket a Hankook Tire Magyarország megtesz, azt igazolják, hogy meg a gyárban tapasztalható állapotok nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatoknak - jelentette ki Székely Tamás.

A gyár dolgozói korábban több alkalommal is arról panaszkodtak, hogy a cég a normális 5+2 munkanap plusz két pihenőnap helyett 6+2-es rendszerben foglalkoztatja a dolgozókat, normális munkanapként számolják el az ünnepnapokon végzett munkát, és akadályozzák az érdekképviselet munkáját, illetve feketelistára teszik azokat, akik szakszervezeti tagok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást