Nem kegyelmeznek az adócsalóknak

Infostart
2007. július 25. 07:40
Szigorítani fogja az adócsalások szankcióját a Pénzügyminisztérium a jövő évi adótörvényekben - mondta el az InfoRádiónak a tárca vezetője. Veres János közölte: a nyugtát nem adó kereskedők nemcsak magasabb büntetésre, hanem akár tevékenységük felfüggesztésére is számíthatnak. A pénzügyminiszter hozzátette: növelni akarják az adóellenőrök számát is jövőre.

A Pénzügyminisztérium elégedett a Vám- és Pénzügyőrség, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal munkájával, amelynek eredményeképpen számottevően több esetben derült fény nagy értékű adócsalás elkövetésére - mondta az InfoRádiónak a tárca vezetője, Veres János.

A szervezetek nemcsak a bűncselekményeket derítik fel, hanem sok esetben biztosítani tudják az elkövetési érték megtérülését is az állam számára - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

A feketegazdaság visszaszorításának érdekében a tárca vizsgálja a számlamegőrzés szabályainak szigorítását. Eszerint a számlát meg kellene tartani a vevőnek is.

A jövőben emellett korlátoznák a számlát nem adó vállalkozások tevékenységét, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a néhány tízezer forintos bírságnak nincs elrettentő hatása.

A Pénzügyminisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen időtartamban és milyen gyakorisággal lehet felfüggeszteni időlegesen e cégek tevékenységét

A megváltozott adójogszabályok érvényesítésének érdekében az APEH-nek több adóellenőrre van szüksége, a létszámemelésről a kormány dönt majd.

Bővíthetik a Vám- és Pénzügyőrség, a Munkaügyi Felügyelőség és a Magyar Államkincstár munkatársainak létszámát is.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást