Megoldhatná a MOL problémáját az aranyrészvény újbóli bevezetése

Infostart
2007. július 25. 06:00
Amennyiben az európai unió újból lehetővé teszi az aranyrészvények használatát, akkor a magyar állam megvizsgálja majd, hogy melyek azok a stratégiai cégek és ágazatok, ahol ezzel élni kíván - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyminiszter. Veres János szerint tipikusan ilyen terület lehet az energetikai szektor.

Magyarországot az Európai Bizottság az elmúlt időszakban kötelezte az aranyrészvényes szabályozás megszüntetésére, az Országgyűlés pedig idén tavasszal törvényt is hozott a helyzet rendezésére - mondta az InfoRádiónak Veres János pénzügyminiszter.

Magyarországon jelen pillanatban törvény tiltja az aranyrészvény alkalmazását - közölte a pénzügyi tárca vezetője.

Amennyiben az Európai Unió ismét lehetővé teszi az aranyrészvény alkalmazását, akkor Magyarország bizonyosan megvizsgálja azt, hogy a stratégiai ágazatok közül mely vállalatoknál milyen módon lenne célszerű ezt bevezetni - tette hozzá Veres János.

A pénzügyminiszter elmondta: nem ismeri pontosan a német-francia javaslatot, és egyelőre az is kérdéses, hogy mit tesz majd lehetővé az Európai Bizottság, de létezik olyan szabályozási modell, amely megoldhatná a MOL jelenlegi problémáját, amellyel megóvható lenne a magyar olajtársaság az osztrák OMV felvásárlási próbálkozásával szemben.

Veres János közölte: az aranyrészvényes szabályozás lehetősségét valamennyi energetikai cégnél megfontolnák.

Hozzátette: "az energetikát valamennyi ország egy olyan stratégiai ágazatnak tekinti, amelyben ilyenfajta szabályozásnak helyet adna."

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást