Hernádi: a MOL és az OMV egyesülése értékromboló volna

InfoRádió / MTI
2007. július 24. 14:36
Értékromboló" lenne részvényesi szempontból a MOL és az osztrák OMV egyesülése, mivel az összeolvadt társaság jelentős vagyoneladásra kényszerülne finomítói, valamint nagy- és kiskereskedelmi szinten egyaránt, mondta a keddi Financial Timesnak a magyar olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt szerint a két cég (egyesülés esetén) három országban is csaknem százszázalékos monopolhelyzetbe kerülne, ugyanis "átfedő, és nem egymást kiegészítő" vállalatokról van szó, és ezért kényszerítenék a versenyfelügyeletek a kiárusításra.

Hernádi a londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva határozottan visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a MOL fontolóra venne egy ellenajánlatot valamely orosz cég részéről.

A magyar vállalat vezetője szerint az orosz sajtóban megjelent jelentések, amelyek szerint a Lukoil olajcég léphetne fel "mentőangyalként", az ő nyilatkozatának félreértésén alapulnak, amelyben azt mondta: a MOL örülne az együttműködésnek egy orosz partnerrel.

"Jelentős szinergiákat lehetne elérni egy orosz partnerrel, de ez nyilvánvalóan nem vállalati szinten jelentkezne" - idézte Hernádi Zsoltot a Financial Times.

A lap megjegyzi, hogy Hernádit furcsamód egy olyan dokumentum segíti a MOL védelmében, amelyet a JP Morgan befektetési ház vázolt fel

"A MOL védelme átvétel ellen" címmel, még 2002-ben Akkor a bank a magyar cég tanácsadója volt. A JP Morgan most a MOL-ra pályázó OMV-t látja el tanácsokkal.