Az uniós országok többségében reformra szorul a nyugdíjrendszer

Infostart
2007. július 23. 13:48
Az Európai Unió tagországainak kétharmadában a nyugdíjrendszerek közepes vagy sürgető mértékben szorulnak reformra - derült ki az Allianz tanulmányából. Magyarországon a nyugdíjrendszer a kilencvenes évek közepén elkezdett reformoknak köszönhetően elfogadható állapotban van.

Az Európai Unió 27 tagországa közül a görög rendszer gyakorlatilag azonnali reformra szorul, míg a skála másik végén az ír és angol rendszer jelenleg hosszú távon is finanszírozhatónak tűnik - mondta a tanulmány ismertetésekor Brigitte Miksa, az Allianz csoport nemzetközi nyugdíjigazgatója.

A 2004-ban csatlakozott tagállamok közül Lettország, Észtország és Szlovénia nyugdíjrendszere lényegesen jobb, mint a magyar, de a skandináv országok kivételével szinte minden régi tagállamot megelőzünk ebben a tekintetben.

Brigitte Miksa előadásából az derült ki, hogy a vegyes - tehát állami és magánbiztosítást egyaránt nyújtó - rendszerek jobbak, mint a pusztán államiak.

Az Allianz csoport nemzetközi nyugdíjigazgatója közölte, hogy a különböző bevételi források változatosabbá tétele az egyes biztosítottak számára csökkenti a biztonságos öregkori ellátás kockázatát.

A múltban túl nagy mértékben hagyatkoztunk az állami ellátásra, ez azonban a demográfiai és munkaerőpiaci fejlemények, valamint az adóterhek növekedése miatt egyre inkább csökkenő teljesítményt mutat, tehát kellő mértékű kiegészítő előtakarékosság nélkül, negyven-ötven éves időtávlatban nézve, túlságosan függünk az állami rendszerektől - tette hozzá Brigitte Miksa.

Térségünkben az Allianz előrejelzése szerint a nyugdíjalapokban lévő pénz mennyisége 2015-ig évi 20 százalékkal nő majd, és akkorra eléri a 35 milliárd eurót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást