Az osztrák kormány is beszállt a MOL-OMV vitába

InfoRádió / MTI
2007. július 23. 21:15
Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter egyre inkább politikai dimenziót lát azokban a vitákban, amelyek akörül folynak, hogy az OMV esetleg felvásárolná a magyar MOL olajtársaságot. Az összeolvadást a miniszter értelmes dolognak tartja.

Immár az osztrák politika is megszólalt a MOL-OMV közötti felváráslási vitában. Martin Bartenstein gazdasági miniszter szerint a magyar kormány politikai szempontból közelít a kérdéshez.

"Sokáig távol tartottam magamat a vitáktól. A magyar kormány részéről azonban személyes politikai lépések történnek, amely a vállalatok közötti vitába egye inkább egy politikai értelmezést visznek" - mondta Martin Bartenstein a Der Standard című osztrák lap kedden megjelenő számában.

A lap a gazdasági minisztert idézve azt írta: nincs olyan uniós jog, amely a vállalatok közötti különbségtételt aszerint engedné meg, hogy ezek részben állami tulajdonban vannak-e vagy sem.

"Az OMV-MOL egyesülést én értelmesnek tartanám" - jelentette ki Martin Bartenstein. A miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz és a kínai állami alapok nézeteiről szóló fontos vitáknak nincs köze az OMV-hez és a MOL-hoz.

"Itt biztos nincs helye a protekcionizmusnak. A belső piacon az uniós szabályok érvényesek. A harmadik államokkal kapcsolatban azonban meg kell fontolni, hogy milyen mechanizmust, milyen tűzfalat használunk" - mondta az osztrák gazdasági miniszter.

Korábban a magyar miniszterelnök az InfoRádióban azt nyilatkozta: külföldi állami cég nem szerezhet jelentős tulajdonrészt magyar stratégiai vállalatokban.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem lehet kontroll nélkül megengedni azt, hogy amit itthon privatizáltak, azt egy másik állam kormánya közvetlenül vagy közvetve tulajdonba veszi. Részletek itt!