Egyéni cég tőke nélkül

Infostart
2007. július 18. 14:49
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányzati koncepció az egyéni cégekről. Ebből az derül ki, hogy az egyéni cég tőke nélkül lesz alapítható, és például a névkizárólagosság elvének sem kell majd megfelelnie. Vadász Iván adószakértő szerint nincs újdonsága ennek az új formának, mert a felsorolt előnyök nagy része eddig is biztosítható volt.

Újabb cégformaként jellemzi a kormányzati koncepció a korlátolt felelősségű egyéni céget, amit röviden kfc.-nek neveznek majd.

A leírás tartalmaz olyan egyértelmű kijelentéseket, mint hogy nem kell társasági közgyűlést tartani, mert ugye a cég csak egy személyből áll.
Egy ember nevén több kfc.

Érdekes adalék tovább, hogy akár több kfc. is létezhetne ugyanazon a néven, vagy hogy nem határozzák meg a tőkeminimumot, azaz akár 1 forinttal is meg lehet alakítani, ugyanakkor a tulajdonos csak a tőkéjével felel.

Kicsit árnyalja ezt a képet, hogy bizonyos jogszabályi feltételek esetén pótbefizetésre lesz kötelezett a kfc, amely minimum fél millió forint.

Õszre lesz törvénytervezet

Vadász Iván adószakértő azt mondta: a koncepcióban taglaltak egy része ismert, és jelenleg is létező szabály, vagy elv.

Hozzátette, hogy a leírásból hiányzik az adózási és számviteli kérdések részletezése, inkább csak a jogi oldalt boncolgatják. Ilyen például az, hogy milyen módon oldható meg a hitelezők védelme, hiszen korlátlan felelősségről korlátozottra tér át a cég, ha felveszi a kfc. formát.

A kormányzati koncepcióból feltehetően őszre lesz törvénytervezet, az majd valószínűleg további részletekkel is szolgál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást