Csigatempóban a gazdaság, Szlovákia már fejlettebb

Infostart
2007. július 17. 16:40
A régió országaiban 6 százalék feletti gazdasági növekedés várható 2007-ben, szemben a magyar 3 százalék alatti növekedési ütemmel - mondta el az InfoRádiónak a Kopint-Tárki kutatója. Bartha Attila hozzátette: az egy főre jutó GDP, azaz a relatív fejlettség tekintetében már nemcsak Szlovénia és Csehország, hanem Szlovákia és Észtország is megelőzi Magyarországot.

A világgazdaság és az európai gazdaságok kilátásai is jók, kedvező a globális konjunktúra - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki kutatója.

Bartha Attila kiemelte: az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok első negyedéves növekedési üteme átlagosan 6,5 százalék volt, és Magyarországot leszámítva mindenütt meghaladta a 6 százalékot. Az intézet főmunkatársa hozzátette: a magyar növekedési ütem 3 százalék alatt volt.

2008-ig az egy főre jutó GDP tekintetében nemcsak Szlovénia és Csehország, hanem Szlovákia és Észtország is megelőzi Magyarországot - közölte a Kopint-Tárki kutatója.

Bartha Attila hangsúlyozta: a következő másfél évben romlik Magyarország helyzete, és csak 2008 után lehet arra számítani, hogy a gazdasági növekedés üteme gyorsabb lesz.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást