A Gazprom szeleteli a tortát

Infostart
2007. július 10. 14:04
Megfigyelők szerint a külföldi cégek győzelmét jelentheti, hogy az orosz Gazprom meggondolta magát, és külföldieket is bevonhat az Északi-Sarkörnél található hatalmas, Stokman-gázmező feltárásába.

Kis győzelemről van szó, de lehet, hogy a Gazprom lépése precedenst teremt - kommentálta a Stokman-mezővel kapcsolatos híreket a londoni Financial Times.

A lap megjegyzi, hogy a nagy készletekkel rendelkező kormányok a magas energiaárak miatt a saját cégeikkel akarták feltárni az olaj- és gázmezőket, hogy a bevételből több maradjon az államkasszában.

A Kreml például - egyesek szerint komoly nyomásgyakorlással - rákényszerítette a BP-TNK céget, hogy áron alul adja el egyik szibériai gázmezője kétharmadát a Gazpromnak. Venezuelában pedig Hugo Chavez elnök olyan kedvezőtlen együttműködési feltételeket támasztott két amerikai cégnek, hogy azok inkább kivonultak az országból.

Most viszont a Gazprom egyik vezetője, Alexander Medvegyev egy interjúban jelezte, hogy cége mégsem egyedül akarja kiaknázni a Barents-tengeren található több mint 3 trillió köbméter gázt rejtő Stokman-mezőt.

A külföldi partnercégek nem csak előre kialkudott összeget kaphatnak, hanem részesedést is a profitból - mondta.

Mindez jó hír lehet a norvég állami olajcégnek, az amerikai Conoco Phillipsnek, a Chevronnak és a francia Total-nak is, amelyek részt akarnak venni az üzletben.

A Gazprom valószínűleg azért is keres külföldi partnert, mert a beruházás hatalmas kihívást jelent mind pénzügyi, mind technológiai értelemben.

Becslések szerint 20 milliárd dollárba kerül majd a Stokman-mező feltárása, amely két kilométer mélyen fekszik a 350 méter mély tenger alatt. Ráadásul a munkát zord időjárás és úszó jéghegyek közepette kell végezni, úgy, hogy nincs kiépített infrastruktúra a gáz elszállítására.

A Nemzetközi Energiaügynökség hétfőn kiadott jelentésében megjegyzi, hogy a kormányok és a külföldi energiacégek kapcsolata mindig is "ciklikus" volt. Amint a lelőhelyek felett rendelkező államok bevételei visszaesnek, azok rövid időn belül "nyitnak" a nagy szaktudással rendelkező külföldi cégek felé.

Közben úgy tűnik, hogy a Gazprom is diverzifikálni akarja piacait. Murmanszkban ugyanis folyékonygáz-terminált szeretne felépíteni - elemzők szerint azért, hogy a gázt az Egyesült Államokba exportálja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást