Adóváltozások: sok hűhó semmiért?

Infostart
2007. július 4. 15:56
Nem módosítanak jelentősen az adórendszeren a hétfőn bejelentett változtatások - mondta el az InfoRádióban a PricewaterhouseCoopers cégtársa. Erdős Gabriella szerint fontos kérdés, hogy a megszorító csomag hatásai meddig fognak érvényesülni az adórendszerben.

Szavai szerint fontos lenne a kis adók megszüntetése, ám nem lehet tudni, hogyan képzeli el ezt a kormány. Mint mondta, a különböző, kevés költségvetési bevételt eredményező adók alapja eltérő, így nem mindegy, hogy azokat milyen egységes adó váltja fel.

A megszorítások kapcsán a szakember azt mondta: ha a kormány már nem is tervez adóemelést, arra is ügyelni kell, hogy a rövid távon szükséges megszorítások hosszú távú káros hatásait mérsékelje.

Az adókedvezményekről szólva Erdős Gabriella azt mondta: ez alapvetően nem adóintézkedés, hanem szociális kérdés; egyes rétegek kedvezményben részesítése mások rovására. Az adórendszert ezért egyszerűbbé teszi, ha nincsenek benne kedvezmények.

A kormányfő a tervezett változtatások kapcsán - amelyek Erdős Gabriella szerint másfél sorban összefoglalhatók, így konkrétumok nem olvashatók ki belőle - azt mondta: érvényesülni fog benne a társadalmi igazságosság.

A PricewaterhouseCoopers cégtársa szerint nehezen meghatározható, hogy melyik adórendszer az igazságos, hiszen a progresszív vagy a lineáris adóztatás is tekinthető egyaránt igazságosnak vagy igazságtalannak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást