Jól termett a sztárnövény, rekordütemben halad az aratás

Infostart
2007. június 28. 14:27
A korai nyár miatt előbb aratnak az országban, a gabona jelentős része már a raktárakban van; a Péter-Pál napi aratás már csak a hagyományokban él. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádióban azt mondta: jó a termés, és várhatóan elfogadható ára lesz a gabonáknak.

Gőgös Zoltán közölte: sok helyen Péter-Pál napjára már be is fejezik az aratást, ilyenre még a legidősebb emberek sem emlékeznek.

Az őszi árpát mindenhol betakarították, a várakozásnál egy kicsivel jobb, hektáronként mintegy 3,7 tonnás lett a termésátlag.

A búza aratása körülbelül 15 százaléknál tart; a termésátlag várhatóan jobb lesz a környező országokénál, de elmarad az elmúlt két év rekordjától, 4 tonna körül lehet.

Van egy sztárnövényünk, a repce. Ennek több mint felét már levágtuk, és a jelek szerint jobb lesz a termés a tavalyinál, 2,5 tonna körül, ami mintegy 3 mázsával jobb, mint 2006-ban - tette hozzá a földművelésügyi államtitkár.

A korábbi 120 ezer helyett 250 ezer hektárról takarítják be a biodízel-előállítás miatt felkapott növényt. Gőgös Zoltán szerint az európai uniós támogatási rendszer változása miatt a következő években még inkább felértékelődik majd az energianövények szerepe.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kenyérellátással nem lesz gond, és a 20-25 százalékkal magasabb árak visszahozzák a termelőknek azt, amit az esetlegesen gyengébb termés elvesz - vélekedett Gőgös Zoltán.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást