Egy osztrák bank közel 6 százaléknyi MOL-részvényt vásárolt

Infostart
2007. június 28. 17:23
A Bank Austria Creditanstalt kedden 5.94 százaléknyi (azaz majdnem 6 millió) MOL-részvényt vásárolt. A pénzintézet szóvivője szerint a bank a részvényeket még a héten átadja ügyfelének.

Az osztrák Bank Austria Creditanstalt AG vásárolt kedden 5,94 százaléknyi MOL-részvényt. A pénzintézet szóvivője közölte: a bank a papírokat csak átmenetileg tartja tulajdonában, "csütörtökön, vagy pénteken átadja azokat ügyfelének", akinek nevét azonban nem árulta el.

A KBC Securities budapesti irodájának elemzője, Tordai Péter úgy véli, hogy a vásárlás mögött is az OMV áll. Az olajtársaság ezt cáfolta, Thomas Huemer szóvivő a Dow Jones tudósítójának elmondta: az OMV a hétfőn bejelentett 8,6 százalékon túl nem vett MOL-részvényt.

Gyurcsány beszélt az osztrák kancellárral

Szerdán egyébként a magyar politika a MOL mellé állt, azóta pedig ezt boncolgatják az elemzők és a sajtó képviselői is.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy a miniszterelnök telefonon tárgyalt Alfred Gusenbauer osztrák kancellárral, és megismételte azt, amit szerdán nyilvánosság előtt mondott, vagyis, hogy barátságtalan lépésnek tekinti az osztrák olajcég tulajdonszerzését.

Budai Bernadett hozzátette: a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a MOL részvényeire irányuló kivásárlást meghiúsítsa, mert ez alapvető nemzeti érdek. Azt azonban, hogy melyek ezek az eszközök, még nem tudni.

A magyar állam nem vásárol

Veres János pénzügyminiszter cáfolta, hogy az állam részvényt vásárolna. A tárcavezető sejtelmesen annyit mondott, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen módszerrel szeretnék kivédeni az esetleges ellenséges kivásárlást, mivel az rontaná a tervezett módszer hatékonyságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást