Csupán néhány ezer szja-bevallás hiányzik

Infostart
2007. június 27. 16:50
Idén 4,5 millió személyi jövedelemadó bevallás érkezett az adóhivatalhoz - mondta el az InfoRádiónak az APEH ügyfélkapcsolati és tájékoztatási Főosztályának vezetője. Kovács Ferenc hozzátette: a visszaigénylések elérték a 85 milliárd forintot, a késedelmes visszautalás miatt pedig 5 millió forint késedelmi kamatot fizetett eddig az adóhivatal.

Nem igazak azok a sajtóhírek, amelyek szerint több százezer adóköteles mulasztotta el megküldeni szja-bevallását az adóhivatalnak; csupán pár ezren nem adták be a dokumentumot - mondta az InfoRádiónak az APEH ügyfélkapcsolati és tájékoztatási Főosztályának vezetője.

Azok, akik késve küldik meg a bevallást, maximum százezer forintos mulasztási bírságra számíthatnak, ez alól azonban vannak kivételek. Ha az adózó azért nem tudta kitölteni a papírokat, mert például kórházban volt, igazolási kérelmet kell csatolnia bevallásához - közölte Kovács Ferenc.

Bár a bevallások egy részét még nem dolgozta fel a hivatal - mondta a főosztályvezető -, eddig már 85 milliárd forintot utaltak vissza az adózóknak a visszaigénylésekből. Ez több mint tavaly - fűzte hozzá az APEH főosztályvezetője.

Amennyiben az APEH nem tudja tartani a visszaigénylések kiutalására szabott 30 napos határidőt, késedelmi pótlékot kell fizetnie. Emiatt eddig 5 millió forintot költött az adóhatóság - monda Kovács Ferenc.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást