Csökkennek a betéti kamatok

Infostart
2007. június 27. 09:06
A kamatvágást követheti a betéti kamatok csökkentése, most azonban - az elemzők szerint - ez nem várható. A banki ajánlatok zöme 7 százalék körüli kamatot kínál.

Ha most körülnéznek a piacon kevés olyan banki ajánlatot találnak, amely tíz százalék feletti betéti kamatot kínál.

Bár a nyárra egyébként is jellemző az akciós betéti kamatok csökkentése, most már májusban lehetett érezni a várható monetáris változások miatti csökkentések előszelét.

A pénzcentrum.hu felmérése szerint a bankok most nagyjából hét százalék körül határozzák meg a lekötött betétekre adott kamatok maximumát, míg áprilisban az ajánlatok tíz százalék körüli átlagot mutattak.

Emellett megfigyelhető az a tendencia, miszerint a rövidebb futamidőt részesítik előnyben a hitelintézetek.

Ha csak az akciós ajánlatokat vesszük sorra a piacon, akkor a pénzcentrum.hu gyűjtése szerint még hat hónapos lekötést is elvétve találunk, általános a három hónapos akció.

A magasabb kamatnak ára van, a pénzelhelyezésen kívül más feltételeket is szab a bank ahhoz, hogy kétszámjegyű kamattal honorálja a pénz lekötését.

A leggyakoribb feltétel, hogy az ügyfél nyisson folyószámlát, illetve utaltassa oda a fizetését is.

A jegybanki alapkamat csökkentés az elemzők szerint nem hoz nagy változást a jelenlegi kamatoknál, mert az elmúlt egy-két hónap betéti kamatainak csökkentésével a bankok feltehetően beárazták a kamatvágást. És bár logikus is lehetne, ugyanígy a hitelkamatok terén sem várható változás, de ezzel egyik bank sem szokott sietni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást