MOL: ez barátságtalan lépés volt

Infostart
2007. június 26. 14:27
Még mindig gyanítanak orosz érdekeltséget a MOL-részvények vásárlásában. Az OMV-ügylettel foglalkozó külföldi lapok a közép-európai olaj- és gázpiac konszolidációjáról beszélnek. A hazai olajrészvény kedden is nagy lendülettel forgott a budapesti börzén, és ára óriási forgalom mellett emelkedett.

A Neue Zürcher Zeitung egyenesen a Gazprom stratégiáját gyanítja az OMV részvényszerzése mögött. A lap azt írja, hogy az OMV "barátságosnak"' mondott közeledése meglepetésként érte a magyar céget.

Kiemeli továbbá, hogy Wolfgang Ruttenstorfer szavai arra utalnak, hogy az osztrák vállalat nem tűri tovább, hogy semmibe vegyék a MOL-nál, erre mutat a "stratégiai részesedés" és a "szövetség" szavak használata.

A lap arra is utal, hogy mindkét olajcég kapcsoltban áll a Kreml által ellenőrzött Gazprommal. Ugyanakkor azt is sejteti, hogy az OMV és a MOL egyre szorosabb kapcsolata jól jön az orosz gázóriásnak, hiszen a MOL és az OMV szerződései miatt az unió által tervezett Nabucco gázvezetékbe nem nagyon jutna már gáz, magyarul nem valósulhatna meg gázellátás oroszoktól való függetlensége.

A Financial Times idézi Ferencz I. Szabolcsot, a MOL-csoport kommunikációs vezetőjét, miszerint az nem tekinthető barátságos közeledésnek, ha előbb bekebeleznek egy jó falatot a MOL-ból, és csak aztán akarnak tárgyalni.

A kommunikációs vezető megerősítette a magyar cég hétfői közleményét, miszerint az OMV a csak versenyt akarja kiiktatni, és a MOL a saját útját kívánja járni továbbra is.

Ugyanígy Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák cég vezetője is megerősítette hétfői nyilatkozatát, mely szerint növekszik a konszolidációs nyomás az olaj- és gázszektorra Európában, és erre a kihívásra kereshetnék közösen a választ.

Az OMV-vezér hangsúlyozta, hogy azért vettek előbb és aztán kérték a megbeszélést, mert úgy gondolták, hogy egy közel egyötödnyi résszel rendelkező tulajdonos közeledését már komolyabban veszik.

A Financal Times megírta azt is, amit az elemzők rebesgettek: miszerint a két cég fúziója Ausztriától a Fekete-tengerig uralná a finomítói és üzemanyag-piacot, csak az a kérdés, hogy valóban létrejöhet-e a két cég együttműködése, netalán egyesülése.

A MOL vezetése mindenesetre folytatja a sajátrészvény vásárlását. Az olajpapírokat harmadik napja veszik a budapesti tőzsdén és mindennap újabb csúcsot dönt meg.

A Merrill Lynch eközben 28 ezerről 31 ezerre emelte a részvény célárfolyamát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást