Megegyezés után kiszervezés a Deutsche Telekomnál

Infostart
2007. június 20. 12:13
Közel fél éves huzavona és öt héten át tartó sztrájk után szerdán délelőtt megegyezés született a Deutsche Telekom és a munkavállalók érdekképviselői között. A cég a jövő hónaptól 50 ezer alkalmazottját kevesebb fizetésért alvállalatokhoz fogja kiszervezni, de a lépést szociális intézkedések kísérik.

A Deutsche Telekom bonni központjához közel fekvő üdülőhelyen, Bad Neuenahrban megkötött kemény alku eredményeképpen a távközlési cég alkalmazottai újra felvették a munkát, hogy közülük 50 ezren július elsejétől eddigi feladatkörükben, de új feltételek mellett dolgozzanak.

A feltételekről már hónapok óta éles vita folyt a Telekom vezetői és a szakszervezetek között.

A szerdán megszületett megállapodás értelmében a társaság alvállalataihoz átcsoportosított 50 ezer alkalmazottnak 2010 helyett 2012-ig szavatolják az állását. Eddigi fizetésüket 6,5 százalékkal ugyan lefaragják, de az intézkedést 42 hónap alatt, fokozatosan hajtják végre.

A heti munkaidőt viszont - ahogy a Telekom eredetileg is tervezte - 34 óráról 38-ra emelik, egyúttal a szombatot is munkanappá nyilvánítják, amely után nem jár semmilyen bérkiegészítés.

Az intézkedéstől az anyagi válságba került német óriáscég évente legalább félmilliárd eurós megtakarítását remél, és bízik abban, hogy a költségmegtakarítással fokozhatja versenyképességét a távközlési piacon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást