Az egész világ kamatot emel

Infostart
2007. június 15. 15:43
A világ meghatározó jegybankjai vagy már emeltek, vagy emelni fognak az alapkamataikon - mondta el az InfoRádiónak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ez hatással lehet a magyar jegybanki alapkamatra is.

Az Európai Központi Banknál 4,5 százalékos, Nagy-Britanniában pedig 6 százalékos kamatot várnak az év végére az elemzők.

Korábban a szakértők az Egyesült Államokban kamatcsökkentést vártak, mára azonban már belátják, hogy erre a közeljövőben nem kerül sor.

Még Japán is kamatot emelt, igaz, mindössze 25 bázispontot, és még így is csak 0,75 százalékos az alapkamat a távol-keleti országban, ahol defláció van.

Inflációra rövid távon Svájcban sem kell számítani, a frank azonban több mint 8 éves mélyponton van jelenleg az euróhoz képest, amely a svájci jegybank szakembereit is arra sarkallhatja, hogy erősítsék nemzeti valutájukat.

Magyarországon jelenleg 8 százalékos a jegybanki alapkamat. Bár már hónapok óta folynak a találgatások, hogy a Magyar Nemzeti Bank mikor csökkent ezen, és milyen mértékben, a mérséklés valószínűleg a világpiaci kamatemeléseknek köszönhetően kisebb mértékű lesz a vártnál.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást