Rekordbüntetést kapott az online zeneáruház

Infostart
2007. május 31. 20:17
Rekordösszegű kártérítés, 41 millió font (15 milliárd forintot) megfizetésére kötelezte a brit legfelsőbb bíróság a CD-WOW internetes kereskedelmi oldalt, mert megsértette az olcsó import behozásának tilalmáról kötött megállapodást. Az oldal tulajdonosa az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Az ítélet már márciusban megszületett, a bíróság most a kártérítés mértékét állapította meg. Eszerint a hongkongi székhelyű CD-WOW-nak kamatokkal együtt 41 millió fontot kell fizetnie a British Phonographic Industry-nak (BPI).

"Mi csak kis halak vagyunk, akik CD-t árulunk a brit piacon. A BPI ezért utazik ránk" - állítja a cég ügyvezető igazgatója, Henrik Wesslen.

A BPI vezetője szerint viszont a CD-WOW veszélyezteti a brit könnyűzenei ipart. "A brit zeneipar életképessége attól függ, hogy elegendő pénzt forgatunk-e vissza" - hangsúlyozta Geoff Taylor.

A nagy kereskedelmi cégek - a HMV, a Fopp és az Amazon - is üdvözölték a döntést.

21,7 millió fontos (8 milliárd forintos) forgalmával a CD-WOW 2005-ben a harmadik legnagyobb internetes zenei forgalmazó volt a brit piacon az Amazon és a Play mögött. A cég állítja, hogy nem sértette meg azt a 2004-es bíróság előtti egyezséget, amelyben a résztvevők vállalták: nem vásárolnak olcsó CD-t külföldön, hogy lenyomják az árakat Nagy-Britanniában.