A MOL és az OTP az orosz üzletember célkeresztjében?

Infostart
2007. május 30. 13:23
Lapértesülés szerint Megdet Rahimkulov 10 százalékosra növelné részesedését a MOL-ban, és az OTP-ben is. Ennek ellentmond az, hogy az orosz üzletember nyilatkozata szerint ez lehetetlen.

A múlt pénteken jelentették be a budapesti értéktőzsde honlapján, hogy 5 százalék fölötti befolyást szerzett a MOL-ban Megdet Rahimkulov, illetve családi cégei.

A bejelentést megelőzően két napig nagyon erős forgalomban drágult az olajrészvény és a piaci pletykák már akkor arról szóltak, hogy a leggazdagabb Magyarországon élő üzletember érdekeltségei vásárolják.

A pletykákra a befektetők spekulációval válaszoltak, annál is inkább, mivel köztudott volt, hogy Rahimkulov eddigi bevásárlásai a magyar tőzsdén komoly üzleti hasznot hoztak.

Belép a képbe a Gazprom

Emellett az is hatott, hogy Rahimkulov orosz üzletember, felmerült egy, a Gazprommal való szorosabb együttműködés kósza híre is.

Elemzők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a két dolgot el kell választani egymástól. Ráadásul piaci információk szerint a MOL-Gazprom együttműködés akadozni látszik, nem valószínű a részvénycsere, amelyet emlegettek már energiapiaci szakértők is.

Az tény, hogy a Gazpromnak a MOL a közép-kelet-európai térségben komoly partnere lehet Európa felé, erre mutatott az a terv, miszerint 10-15 milliárd köbméteres gáztározót épített volna a két cég együtt, fele-fele tulajdonosként.

Ám ez a projekt úgy tűnik, csúszik. Lehet, hogy nem véletlenül, mivel az orosz gázipari óriás és az osztrák OMV kapcsolata erősödni látszik.
Egyszerűen csak sokat keresne

Visszatérve az orosz üzletember, Megdet Rahimkulov múlt heti MOL-nagybevásárlására, úgy tűnik véget érhetnek azok a találgatások, hogy Rahimkulov talán valamilyen extra információval rendelkezik a MOL-ra nézve.

Marad az egyszerű tény: az üzletember hosszú távon komoly potenciált lát a magyar olajtársaságban. A MOL-lal kapcsolatos legfrissebb hír, hogy a Concorde Értékpapír Rt. 22.500-ról 23.400 forintra emelte az olajpapír célárfolyamát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást