Simor: "Magyarországnak tavaly szerencséje volt"

InfoRádió / MTI
2007. május 25. 10:34
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarországnak tavaly szerencséje volt, hogy nem következett be pénzügyi válság. Simor András a Financial Timesnak hangsúlyozta: azóta hatalmas költségvetési kiigazítás történt.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a brit gazdasági lapnak adott interjúban azt mondta: ha Magyarország tavaly ilyenkor nem tagja az uniónak, és akár csak egy picivel is barátságtalanabb lett volna a piac, akkor a helyzet sokkal súlyosabban is alakulhatott volna.

Simor András szerint Magyarországnak szerencséje volt abban is, hogy "viszonylag sértetlenül" átvészelt egy olyan időszakot, amikor valamely külső sokk súlyosan károsíthatta volna a forintot.

Az MNB elnöke hozzátette: azóta megváltozott a helyzet, már nem válságforgatókönyveket kell készíteni, az egészségügyi rendszerben, főleg a gyógyszertámogatásoknál végrehajtott változtatások pedig máris kedvezően hatnak a költségvetésre.

Simor András szerint Magyarország monetáris csatlakozásának időpontjánál most fontosabb, hogy a kormány betartsa a költségvetési célokat.

Az elnök szerint Magyarország piaci hitelességét nemcsak a túlköltekezés károsította, hanem a jegybank átpolitizálódása is. Szavai szerint több, függetlenséget igénylő állami intézményen is nyomot hagyott a megosztott magyarországi politikai légkör.