OTP: 50 milliárdos adózott nyereség az első negyedévben

InfoRádió / MTI
2007. május 15. 10:00
50,5 milliárd forintos konszolidált, adózott nyereséget ért el az OTP Bankcsoport 2007 első negyedévében. A gyorsjelentés szerint ez megfelel az elemzői várakozásoknak.

A közlemény szerint az OTP Bankcsoport első negyedévi profitja 9,4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakáét, a múlt év utolsó negyedévinél 24,5 százalékkal magasabb.

A bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege 2007. március 31-én 7.289 milliárd forintot tett ki, ami 9,8 százalékkal haladta meg az előző negyedévit és 36,7 százalékkal az egy évvel korábbit.

A jelentés szerint a Bankcsoport mérlegfőösszegének 38,4 százaléka, a hitelállomány 39,4 százaléka, a betétek 37,1 százaléka, az adózott eredmény 24,8 százaléka a külföldi leánycégektől származott.

Az elemző szerint a fáziskésés okolható

A Cashline vezető elemzője az eredménnyel kapcsolatban hangsúlyozta: a 10 százalék alatti növekedést elsősorban az újonnan megszerzett ukrán és orosz leánybankok hozták, melyek összesen 6 milliárd forinttal növelték az eredményt.

Ha ezt a két piacot nem vesszük figyelembe, akkor csökkenés volt a profit területén - mondta Sarkadi-Szabó Kornél, aki emlékeztetett: tavaly 20 százalék volt az eredmény, most 9,7 százalék. Az is igaz, hogy a tervek is eleve visszafogottak voltak és már inkább 2010-re fókuszálnak - tette hozzá az elemző.

A Cashline vezető munkatársa ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz és az ukrán beruházások még be sem indultak, márpedig annak is pótlólagos költségei lesznek.

Az eredménynek két fő okát látja Sarkadi-Szabó Kornél: egyrészt fokozott mértékben nő a verseny a magyar és a bolgár piacon is, ahol az OTP piaci részesedése fokozatosan csökken.

Ráadásul van egy fáziskésés az OTP-csoporton belül, hiszen miközben az említett két országban lassult a növekedés, addig az orosz és az ukrán piac még nem indult be igazán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline vezetõ elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást