Az MDF szerint nem szabad felbontani a hosszú távú áramszerződéseket

InfoRádió / MTI
2007. május 13. 12:14
Az MDF szerint nem szabad felbontani a hosszú távra lekötött áramszerződéseket, s az áramot tőzsdén megvásárolni - mondta Katona Kálmán, a párt országgyűlési képviselője újságíróknak vasárnap Budapesten. A szerződések módosításáról egyenként kell tárgyalni, különös figyelemmel az EU versenyjogi elvárásaira, tette hozzá.

A politikus elmondta: a tőzsdén 2005. szeptembere óta eltérő mértékben, de lényegesen drágábban lehet beszerezni áramot, mint amennyiért a hosszú távú szerződések (HTM) alapján kapjuk az áramot.

Szakértői elemzésekre hivatkozva közölte: 2013-ig várhatóan nem lesz olyan év, amikor a tőzsdei ár alacsonyabb lenne, mint a hosszú távú szerződésekbe foglalt ár. Így Magyarország jobban jár, ha - a gazdasági tárca jelenlegi szándékai ellenére - ezeket a szerződéseket megtartja - mondta Katona Kálmán.

Az MDF országgyűlési képviselője közölte: május 7-én a parlamentben Kóka János gazdasági miniszterhez intézett interpellációjára adott válaszában Garamhegyi Ábel államtitkár téves adatokra hivatkozva állította, hogy a tőzsdei ár kedvezőbb, mint a hosszútávra lekötött áram ára.

Az államtitkár által ismertetett tőzsdei adatok, a fogyasztók számára kevésbé értékes "zsinórtermékre" vonatkoztak - mondta.

"Olyan ez, mint amikor az egyenként csomagolt alma árát hasonlítom össze a léalma árával" - fogalmazott a politikus, aki szerint a gazdasági miniszter téves adatokból kiindulva jutott arra a következtetésre, hogy fel kell bontani a hosszú távú áramszerződéseket.