Sokkoló víziók az ingatlanadóra

Infostart
2007. május 10. 16:09
Az ingatlanpiac szereplői nem zárkóznak el az ingatlanadó bevezetésétől, ám mindenképpen szükségesnek tartják, hogy a törvényalkotók erről konzultáljanak a szakmával.

A Portfolio.hu által rendezett ingatlanadó-konferencián felszólalt előadók olyan megoldást tartanának optimálisnak, amely nem ró elviselhetetlen terhet a lakosságra és nem fogja vissza a beruházásokat.

A sajtóban emlegetett 1 százalékos adókulcs a sokkoló kategóriába tartozik, súlyos értékvesztést okozna az ingatlanpiacon, a 0,25 százalékos mérték ugyanakkor jó kiindulópont lehet a hatások elemzéséhez - mondta Tatár Tibor, a Futureal ügyvezető igazgatója a rendezvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatón.

A Deloitte elnök-vezérigazgatója akkor tartja támogathatónak az ingatlanadó bevezetését, ha az értékalapú lesz, és más adófajtákat váltanak ki vele. Oszkó Péter az InfoRádióban elmondta: az adó alapja lehet az ingatlan területe, de lehet az értéke is. Területi alapon könnyebb meghatározni a mértékét, ez azonban nem lenne igazságos.

Mint mondta, az állam bevételei jelenleg a terveknek megfelelően alakulnak, ezért újabb forrásra nincs szükség. Az új adófajta ezért jelenlegi adófajtákat válthat ki, például a helyi iparűzési adót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oszkó Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást