Gyurcsány: Magyarországnak még saját felelőssége a gázellátás

InfoRádió / MTI
2007. május 9. 17:39
A miniszterelnök szerint a közös európai energiapolitika kidolgozásáig Magyarországnak saját felelőssége a gázellátás biztosítása.

Gyurcsány Ferenc a Külügyminisztériumban tartott Európa Napon emlékeztetett: Magyarországon az energia-felhasználáson belül kiemelkedően magas, 45 százalék a földgáz aránya, az import pedig szinte teljesen Oroszországból származik.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy megvalósuljon az EU közös energiapolitikája, de az ország felelőssége az, hogy addig is természetes legyen a gáztűzhely lángjának meggyújtása a háztartásokban.

Az ellenzéki pártok többször bírálták a kormányt, mert szerintük az orosz Gazprom Kék Áramlat gázvezeték-projektjét támogatja, az uniós Nabucco-terv helyett.

Korábban felmerült az a lehetőség is, hogy egy új adriai cseppfolyós gázterminált építenének ki Horvátország területén a szükséges szállítóvezeték-rendszerrel együtt.

Szijjártó Péter a kormányfő szavaira reagálva azt mondta: "pontosan Gyurcsány Ferenc volt az, aki korábban az orosz hatalmi érdekek szószólójaként a közös európai energiapolitikával szemben foglalt állást, jelentős károkat okozva ezáltal (...) Magyarország megítélésének, hitelességének és presztízsének".