A szlovák vállalkozók a legelégedettebbek, a magyarok a legkevésbé azok

Infostart
2007. május 8. 15:06
A visegrádi országokban működő vállalkozások nem elégedettek saját helyzetükkel, közülük is a magyar vállalkozók a legelégedetlenebbek - derül ki az Ernst and Young felméréseséből. A társaság adószakértője elmondta: a válaszadók kétharmada úgy gondolja, hogy az állami beavatkozás mértéke túl nagy a gazdaságban, a magyar adórendszert pedig szinte az összes megkérdezett vállalkozás átláthatatlannak tartja.

A visegrádi országokban működő vállalkozások általában elégedetlenek a helyzetükkel, de vannak kérdések, amelyekben markánsabbak a különbségek: míg a szlovák vállalkozóknak például kevesebb a problémájuk az ottani adórendszerrel, mint a másik három országban dolgozóknak, a kapott támogatással kevésbé elégedettek - mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adószakértője.

Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: a vállalkozók a legfontosabbnak az adó, az innováció, valamint a jogi és közigazgatási környezet kérdését tartják: ezekről az Ernst and Young felmérésében szereplő hétfokozatú skálán, amelyen a legrosszabb az egyes, a legjobb pedig a hetes volt, átlagosan 2-es, 3-as osztályzatot adtak.

Ernst and Young adószakértője szerint az eredmény nem meglepő: a kutatás megerősítette a korábbi előítéleteket.

A kérdőíveket tavaly novemberben töltötték ki a vállalkozók, ekkor Magyarországon már kihirdették a kiigazítás lépéseit, néhányat már be is vezettek közülük.

Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta: általánosságban igaz, hogy a magyar, a lengyel és cseh vállalkozók rosszabbul érzik magukat, mint a szlovákok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást