Amerikai hatóságok vizsgálják a magyar óriás pénzügyeit

InfoRádió / MTI
2007. április 26. 12:04
Vesztegetés gyanújával folyik vizsgálat a Magyar Telekom ellen az Egyesült Államokban, írta a Financial Times. A cég vezetői szerint ez a megállapítás túlzó, és a Magyar Telekom maga kérte az amerikai felügyelet vizsgálatát.

A londoni üzleti napilap szerint a New York-i értéktőzsdén is jegyzett magyar telefoncéget az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálja, kiderítendő, hogy a vállalat megsértette-e a külföldiek korrupt eljárásait tiltó amerikai törvényt.

A lap szerint a magyar pénzügyi felügyelet (PSZÁF) megerősítette a SEC-vizsgálat tényét, és információval segíti az amerikai felügyeletet.

A Financial Times felidézi, hogy a Magyar Telekom már tavaly februárban megbízta az amerikai White & Case jogi irodát két, összesen 8 millió euró értékű tanácsadási szerződés kivizsgálásával; ezeket a távközlési cég két montenegrói érdekeltsége kötötte.

Ennek előzményeként a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói nem írták alá a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi beszámolóját, "a gyanús montenegrói tranzakciók miatt". A belső vizsgálatot a cég macedóniai érdekeltségeinek hasonló ügyleteire is kiterjesztették, áll a londoni napilapban.

A Magyar Telekom közölte: értesítette a SEC-et és az amerikai igazságügyi minisztériumot vizsgálatáról, de azt nem fedte fel, hogy ez még a SEC-vizsgálat kezdete előtt történt-e, írta a Financial Times.
Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója írásos közleményben tudatta a lappal, hogy a cég továbbra is vizsgál "bizonyos szerződéseket", kiderítendő, hogy azokat a vállalati előírások, a vonatkozó törvények vagy szabályozók megsértésével kötötték-e.

Mattheisen megfogalmazása szerint a független vizsgálók nem tudták egyértelműen megállapítani a szerződések célját, és "lehetséges, hogy e cél helytelen volt".

A Financial Times szerint nem tudni, hogy milyen szerződések születhettek a gyanított megvesztegetések révén, és ezeket kivel kötötték.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Telekom néhány alkalmazottat felfüggesztett, akik azóta lemondtak tisztségükről.

A cég emellett olyan intézkedéseket is foganatosított, amelyek Christopher Mattheisen szerint javítják a belső ellenőrzést, valamint a jogkövető és vezetési rendszert, áll a Financial Times cikkében.

A cég kérte

Christopher Mattheisen az MTI-nek kijelentette, hogy abban "nincs újdonság".

Elmondta, hogy a leányvállalatok tanácsadói szerződései kapcsán már több mint egy éve zajlik a vizsgálat, az ügyben nincsen fejlemény. Hozzátette, hogy a vizsgálat kimeneteléről nincsenek információi.

Christopher Mattheisen erősnek és pontatlannak tartja a Financial Times felvetését, miszerint megvesztegetés gyanúja állna fenn.

Továbbá szerinte rendkívül félrevezető már a cikk címe is, mert azt sugallja, hogy most kezdett vizsgálatba a cég.

Thilo Kusch, az MT gazdasági vezérigazgató-helyettese hozzáfűzte: a Magyar Telekom tavaly februárban kezdeményezte az amerikai pénzügyi felügyeletnél, hogy indítson vizsgálatot.