Széles: Az erős forint visszafogja a gazdasági növekedést

Infostart
2007. április 24. 14:07
Az erős forint miatt idén várhatóan csökken a Videoton árbevétele és nyeresége, valamint néhány ezer fővel kevesebbnek juthat csak munka - mondta Széles Gábor, a Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke a szervezet budapesti konferenciáján.

Széles Gábor egyik saját cége, a Videoton példáján szemléltette, hogy az erős forint és a magas kamatok visszafogják a gazdaság növekedését.

Nem az adóterhek, hanem a forint árfolyama fogja rontani ebben az évben a cég versenyképességét - mondta Széles Gábor. Kifejtette: a 245-ös forintos árfolyam miatt húsz százalékkal fog csökkenni a vállalatcsoport forgalma és nyeresége, és tízezer helyett csak nyolcezer alkalmazottnak juthat munka - fejtette ki.

Széles Gábor hozzátette: a magas kamatok miatt a Videoton a nyereségét nem fejlesztésekbe fekteti, hanem azon állampapírokat vásárol, és erre a gazdasági racionalitás kényszeríti a céget, ugyanúgy, mint másokat.

A Videoton példájából kiindulva a gyáriparosok szövetségének elnöke megerősítette Bokros Lajosnak azt a diagnózisát is, hogy szerkezeti reformok híján a munkanélküliség is tovább nőhet az országban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást