Mit lehetne átvenni az amerikai költségvetési hivataltól?

Infostart
2007. április 24. 15:43
Gyurcsány Ferenc kormányfő egy múlt heti konferencián vetette fel egy költségvetési hivatal létrehozásának gondolatát, amit Veres János pénzügyminiszter azzal egészített ki, hogy az Egyesült Államokban régóta sikeresen működik egy ilyen intézmény. Az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának kommunikációs igazgatója, Melissa Merson az InfoRádiónak elmondta: fontos, hogy az intézmény vezetőjét meghatározott időre nevezzék ki, és rendelkezésére bocsássanak minden adatot.
Mi a hivatal fő célja?

A költségvetési hivatal célja, hogy a kongresszust független, objektív és pártsemleges gazdasági és költségvetési információkkal lássa el, így segítve a törvényhozást az éves költségvetési határozatok meghozásában?

Ellensúlyozza-e a hivatal a végrehajtó hatalom költségvetési jogkörét?

Bizonyos értelemben igen. Egy elnöki rendszerben a kormányzatnak három jól elkülönülő ága van, és az alkotmány szerzői úgy döntöttek, a törvényhozás hatalmát azzal lehet megőrizni, ha a fiskális döntéseket az ő kezükbe adják, nem pedig a végrehajtó hataloméba. Az elnök megvétózhatja a költségvetés végrehajtását, de a kongresszus határozza meg törvényben a kiadásokat és az adókat is.

Az elnöki hivatal mellett is működik egy menedzsment és költségvetési hivatal. Milyen a kettő viszonya?

Kiváló a kapcsolatunk. Nekik van néhány, a miénktől eltérő hatáskörük, de együttműködünk.

Magyarországon most lehet születőben egy ilyen intézmény. Mit tenne másként a hivatal a több mint harminc éves tapasztalat birtokában?


Fontos, hogy a hivatal vezetőjét meghatározott időre nevezzék ki, hogy megvédjék a politikai befolyástól. Törvényben kell rögzíteni azt a jogát, hogy a végrehajtó hatalomtól minden, a döntéseihez szükséges adatot megkapjon, mert enélkül nem objektív elemzésekkel szolgálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást