A forrásadó eltörlését javasolják

Infostart
2007. április 20. 15:40
Az ingatlaneladásból származó jövedelem adómentességét javasolják a kormánynak a tőkepiac szervezetei. A Budapesti Értéktőzsde elnöke az InfoRádiónak elmondta: elképzelésük szerint mentesülne az adónem megfizetése alól, aki ezt az összeget nyugdíj-előtakarékossági számlára, nyugdíjpénztárba, vagy hosszú távú befektetési számlára helyezné.

Az ingatlan- és a tőkepiac közötti szabad tőkeáramlást szeretnék létrehozni a 25 százalékos forrásadó megszüntetésével - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Az elképzelés szerint azok mentesülnének az adó megfizetése alól, akik az értékesítésből származó összeget nyugdíjpénztári, nyugdíj-előtakarékossági számlára, vagy egy kidolgozás alatt álló hosszú távú befektetési számlára fizeti be.

Az elképzelés célja, hogy az ingatlanpiacon felszabaduló megtakarítások, amennyiben hosszú távon a tőkepiac vagy a nyugdíj-előtakarékosság rendelkezésére állnak, legyenek adómentesek - tette hozzá Szalay-Berzeviczy Attila.

Jót tenne a költségvetésnek

A szakértő közölte: tisztában vannak azzal, hogy a kormányzat nem támogat olyan elképzeléseket, amelyek a költségvetés bevételi oldalát érintik, és a tőkepiaci szereplők is fontosnak tartják az államháztartás egyensúly helyreállítását.

Szalay-Berzeviczy Attila szerint azonban ez a javaslat növeli a költségvetés bevételeit, hiszen az ingatlanok 95 százaléka a lakosság kezében van, és aki elad, az általában újat vesz helyette. Részben azért, mert a magas forrásadó arra kényszeríti az embereket, hogy újra ingatlanba fektessenek be.

A forrásadó csupán egy korlát, nem pedig egy létező költségvetési bevétel eltörlése lenne, és ezért cserében megnövekedett társasági adóbefizetéssel számolhat a központi költségvetés - tette hozzá.

Több lenne az adóbefizetés?

A Budapesti Értéktőzsde vezetője úgy véli, hogy a kezdeményezés bevezetésével több lakás kerülne intézményi befektetők kezébe, amelyek bérleti díjat szednek a lakóktól, ez után pedig társasági adót fizetnek.

Emellett a tőkepiacra beáramló pénz növeli a befektetési szolgáltatók aktivitását és bevételeit, ezáltal szintén növeli a társasági adó befizetését.

A lépés egyszerre serkentené a magyar ingatlan- és tőkepiacot, az öngondoskodás szemléletét, valamint pótlólagos költségvetési bevételeket termelne - közölte Szalay-Berzeviczy Attila.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást