Májustól szinte mindenkinek kevesebb kedvezmény jár

Infostart
2007. április 19. 13:01
Május elsejétől változnak a helyközi közlekedés tarifái és új kedvezményrendszert is bevezet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Jellemzően szűkítik az eddigi kedvezményeket, a diákok főként a bérletvásárláshoz kapják meg a korábbi támogatást.

Az a rendelkezés megmarad, hogy féláron utazhatnak a 6-14 éves gyerekek. A 14 év feletti diákoknál azonban már szűkítik a kedvezményeket.

Az eddig általánosan használt 50 százalékos kedvezmény májustól évente mindössze 16 alkalommal vehető igénybe. Pontosabban féláron a nappali tagozatra járó középiskolások, a felsőoktatásban tanuló nappali, esti és levelező tagozatos diákok csak ennyiszer utazhatnak a helyközi buszjáratokon, vagy vonaton.

Ugyanígy a nyugdíjas utalvánnyal rendelkezők is mindössze tizenhatszor vehetik igénybe az 50 százalékos kedvezményt utazásukkor. A fogyatékkal élők egységesen 90 százalékos kedvezményt kapnak a jegy árából, ez érvényes a kísérőjükre is.

Bérletvásárláshoz már jelentősebb kedvezményt kapnak a diákok. A középiskolások a lakhely és az iskola között 90 százalékos támogatással vásárolhatják meg a havi bérletet, egyéb utazáshoz 67 és fél százalékos kedvezményt kapnak.

A nappali és esti tagozatos felsőoktatásban tanulók az iskola és a lakhely között 67 és fél százalékos támogatással vehetik meg a bérletüket.

Ezen kívül azok a külföldi állampolgárok, akik magyarigazolvánnyal rendelkeznek, évente négyszer szintén 50 százalékos kedvezménnyel szállhatnak fel helyközi buszjáratra, illetve vonatra.

A hivatalos tájékoztatás szerint az autóbuszárak átlagosan 4 százalékkal, a vonatjegyárak 17 százalékkal növekednek majd a jövő hónap elejétől.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást