Gyurcsány: 2010-2014 között lehet euró

InfoRádió / MTI
2007. április 19. 09:55
A miniszterelnök szerint Magyarország 2010-2014 között vezetheti be az eurót. Gyurcsány Ferenc egy budapesti konferencián megfontolandónak tartja egy kormánytól független költségvetési hivatal felállítását.

Három vagy hét éven belül vezetheti be az eurót Magyarország - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank "Út az euróhoz" című csütörtöki budapesti konferenciáján.

A kormányfő szerint a konveregenciaprogram teljesítése után, megállapodáson alapuló jövedelem és fejlesztéspolitika kidolgozását követően vezetheti be Magyarország az eurót.

A miniszterelnök úgy vélte: a költségvetés szigorúbb ellenőrzése érdekében érdemes megfontolni egy kormánytól független költségvetési hivatal felállítását, más javaslatokban megfogalmazott költségvetési tanács helyett.

A jegybankelnök által tézisekben megfogalmazott, kisebb létszámú Monetáris Tanácsra vonatkozó javaslatra nyitott a kormány - közölte Gyurcsány Ferenc.

A konferencia kapcsán a Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: egy Magyarország méretű országban a Monetáris Tanács optimális létszáma 5-7 tagú, szemben a jelenlegi 13 fővel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást