Újabb sztrájk várható a Skodánál

Infostart
2007. április 18. 12:25
Továbbra is eredménytelenek a bértárgyalások a csehországi Skoda autógyárban. A keddi munkabeszüntetés komoly gazdasági károkat okozott.

A keddi egynapos sztrájk után szerdán újra dolgoznak a Skoa autógyár munkásai, miközben a szakszervezeti vezetők és a gyár képviselő keresik a kiutat a hetek óta tartó bérvitából, ám egyelőre egyik fél sem mutat hajlandóságot a kompromisszumra.

A keddi munkabeszüntetés kihatott az egész cseh gazdaságra, hiszen az autógyár három üzeme 28 ezer főt foglalkozat, és a cég adja az ország gazdasági összteljesitményének közel 3 százalékát. Ráadásul a társasághoz több mint tíz hazai beszállító kapcsolódik, így számukra is gondot okozott a munka leállása.

A Skoda-gyár alkalmazottai a cég tavalyi rendkívül sikeres gazdasági eredményeire hivatkozva 24 százalékos béremelést követeltek, míg a cégvezetés csak tíz százalékot volt hajlandó adni.

A különféle kiegészítő, inflációt pótló megállapodásokkal az alkalmazottak általános átlagbére mintegy 13 százalékkal emelkedett volna, ám a szakszervezetek a Skoda ezen ajánlatát elutasították, ezért a cég vezetése visszavonta a tíz százalékos béremelésre vonatkozó javaslatát, és már csak a korábbi 7,5 százalékos emelésről hajlandó tárgyalni.

A Skoda-autógyárban az átlagos bruttó kereset 22 ezer korona, kétezerrel magasabb, mint az országos átlag. A cseh médiában megszólalt gazdasági elemzők eltúlzottnak tartják az autógyár alkalmazottainak a bérkövetelését, s úgy vélik: a teljesítés esetén ez kedvezőtlen hatást gyakorolna a cseh gazdaságra, hiszen a Skoda példáját más, hasonló helyzetben lévő cégek alkalmazottai is követhetnék.

Václav Klaus államfő nyíltan ellenzi a bérköveteléseket, szerinte a mostani tiltakozó hullám lefékezheti az ország dinamikus gazdasági növekedését, ami súlyos károkat okozhat. A szakszervezetek képviselői azonban nem tágítanak, és közölték, hogy amennyiben a szerdai tárgyalások nem hoznak eredményt, csütörtökre ismét sztrájkot hirdetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást