Sztrájkra készülnek a Skoda dolgozói

Infostart
2007. április 16. 15:46
Egynapos munkabeszüntetésre készülnek a csehországi Skoda autógyár dolgozói: amennyiben nem teljesítik bérköveteléseiket, kedden sztrájkba lépnek. Az eddigi tárgyalások eredménytelenül zárultak.

A Mlada Boleslav-i autógyár dolgozói 24 százalékos béremelést követelnek, a gyár vezetése azonban ennél jóval kevesebbet, 13 százalékot ajánl.

A szakszervezet képviselői azzal érvelnek, hogy tavaly történetének legsikeresebb évét zárta a legnagyobb cseh autógyár. Az adózás előtti eredmény elérte az 507 millió eurót, ez 41 százalékkal haladta meg a korábbi év eredményét.

A társaság vezetése nem tartja reálisnak a 24 százalékos béremelést, és azzal érvel, hogy a költségek növelése miatt veszélybe kerülhet a gyártás gazdaságossága.

A dolgozók átlagkeresete jelenleg meghaladja a 22 ezer cseh koronát (205 ezer forint), ami jóval az országos átlag felett van.

A szakszervezet szerint a Volkswagen konszernhez tartozó más üzemekben sokkal többet keresnek a munkások, mint cseh kollegáik.

A hetek óta tartó tárgyalások eddig nem hoztak eredményt, így a munkabeszüntetés elkerülhetetlennek tűnik.

Vasárnap Václav Klaus államfő is nyilatkozott az ügyben, és a munkaadók oldalára állt, amikor túlzottnak nevezte a szakszervezetek követeléseit.

A Skoda dolgozóinak képviselői élesen tiltakoztak, és azzal vádolták a köztársasági elnököt, hogy megengedhetetlen módon beavatkozik a munkáltatók és a munkavállalók közötti bérvitába.

A most folyó tárgyalások kimenetelét feszülten figyelik más, Csehországban működő külföldi gyárak vezetői, attól tartva, hogy a bérkövetelési hullám hozzájuk is átterjedhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást