Jelentősen csökkentenünk kell szén-dioxid kibocsátásunkat

Infostart
2007. április 16. 16:53
Több mint 10 százalékos csökkentést kér a magyar szén-dioxid kvótamennyiségből az Európai Bizottság. Nem a magyar terv az első, ahol jelentős csökkentést kér az unió végrehajtó bizottsága. A környezetvédelmi tárca még nem nyilatkozik az ügyben, egyelőre elemzi a döntést.

A magyar javaslatban szereplő értéknél 12,4 százalékkal alacsonyabb mennyiségű szén-dioxid-kibocsátási egység kiosztását hagyta jóvá a 2008. és 2012. közötti időszakra az Európai Bizottság.

Ez mintegy 3,8 millió tonnával kevesebb, összesen majdnem 27 millió tonna lenne.

A testület közleményében úgy fogalmazott: ha Magyarország csökkenti a kvótamennyiséget, azaz elfogadja a bizottság módosítási javaslatát, akkor automatikusan megkapja az Európai Bizottság támogatását a magyar nemzeti kiosztási terv.

A bizottság megjegyezte azt is, hogy a magyar terv további mintegy 1,4 millió tonna kibocsátással számol azokban az ágazatokban, amelyek 2005-ben még nem számoltak be szén-dioxid-kibocsátásukról.

Az unió végrehajtó szerve a tagországok nagy részének szennyezési tervét megvizsgálta már, és kevés kivétellel valamennyi esetben csökkentést írt elő.

Magyarországé időrendben a tizenkilencedik nemzeti kiosztási terv volt, amelyet a bizottság értékelt, és ebből csupán hármat, a britet, a franciát és a szlovént fogadta el teljes egészében, a többinél csökkentést írt elő.

A kvótaterv készítésekor mind a minisztérium, mind pedig szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a mostani terv szigorúbb lesz az előző, 2005. és 2007. közötti időszakra szólónál, ezért nem is meglepő, hogy a tárca, egyelőre nem reagál a brüsszeli döntésre.

Magyarország most három dolgot tehet: elfogadja a csökkentésről szóló döntést, vagy vitatja azt és megpróbál kompromisszumra jutni a bizottsággal, mint Németország, illetve az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért, ahogy azt például Szlovákia is tette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást