Drasztikusan drágulhat az áram

Infostart
2007. április 16. 07:37
Lapinformációk szerint a hosszú távú áramvásárlási szerződések esetleges megszüntetése miatt rövidesen tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és az erőművek képviselői.

A Magyar Hírlap úgy tudja: a még a Horn-kormány idején kötött szerződések felülvizsgálatát az Európai Unió sürgeti. Brüsszel szerint a villamosenergia-piac liberalizálása miatt júliusig fel kellene mondani ezeket a szerződéseket, csakhogy ez a döntés sokba kerülhet.

Szakértők szerint az állam akár 300 milliárd forintot is kifizethet, ha az egyoldalúan megszüntetett szerződések miatti kártérítési pereket elveszíti.

A lap emlékeztet: a piacon jelenleg áramhiány van, még a nemzetközi előírásban megszabott mennyiségű tartalékot sem sikerül képezni, ezért a teljes liberalizálás a várakozásokkal ellentétben drasztikus áremelkedéssel járna.

Az előzetes számítások szerint 20-30 százalékkal is nőhetne a villanyszámla, ha a magyar kormány azonnal végrehajtja Brüsszel akaratát. A Magyar Villamos Művek szakemberei szerint első lépésben a tiltottá vált állami támogatások szűnnének meg, de a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket még 2-3 évig nem mondanák fel.