Támogatást adna a takarékosoknak a miniszter

Infostart
2007. április 10. 13:15
A megújuló energiaforrások fontosságáról beszélt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyar Tudományos Akadémia budai kongresszusi termében rendezett energia és környezetpolitikai konferencián.

Új ipari forradalomra van szükség az Európai Unióban - jelentette ki a miniszter a konferencián. Persányi Miklós vázolta a globális klímaváltozás okait és következményeit, kiemelve, hogy az ezredforduló óta újra növekszik a széndioxid-kibocsátás. Ennek egyik oka a légkondicionáló berendezések fokozott használata.

Az éghajlatváltozás káros hatásai elleni küzdelem jegyében a januárban elfogadott energetikai cselevési terv alapján 2050-re globális szinten a felére, a fejlett országokban pedig 60-80 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását.

A miniszter hozzátetet: az uniós tagállamok energiafogyasztását 2020-ra 20 százalékkal kell leszorítani.

A magyarországi terv az, hogy 2020-ra az összes felhasznált energia 20 százaléka megújuló forrásból származzon, ez jelenleg 5-6 százalék.

Naphő, földhő


Persányi Miklós szerint az olaj- és földgázforrások kitermelése 2010 előtt az egész világon eléri a tetőfokát, tehát új energiaforrások után kell nézni. Magyarországon ez a naphő és a földhő lehet, a többi, az úgynevezett biomassza vagy a szélerőmű különböző természetvédelmi kockázatot jelent, vagy egyszerűen nincs rá elég területünk.

Magyarországon jelenleg a megújuló energiaforrások kiaknázására 52 milliárd, az energiahatékonyság növelésére pedig 46 milliárd forint támogatás jut. Ezek révén hét év alatt összesen 500 milliárd forint értékű energiaipari beruházás valósulhat meg Magyarorszgánon - jelentette ki Persányi Miklós.

A miniszter hozzátette: az adó és támogatási rendszer olyan átalakítására lenen szükség, amely kedvezményeket biztosítana azoknak, akik megújuló energiaforrásokat használnak fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást