Kétszáz milliárd határon túli fejlesztésekre

Infostart
2007. április 10. 17:44
Kétszáz milliárd forint uniós pénz áll rendelkezésre a határon átnyúló fejlesztésekre, amelyekről a Parlamentben megrendezett Kárpát-medencei magyar képviselők fórumán egyeztetnek az érintettek.

Az Országgyűlés elnöke szerint egy határokon átnyúló regionális együttműködés létrejötte, amely valóban javítaná a külhoni magyarok életszínvonalát és segítené gyarapodásukat, megkönnyítené a túljutást a ma még feszültséget okozó érzelmi kérdéseken.

Szili Katalin fontos, megvitatandó témáknak nevezte a támogatáspolitikát és a schengeni kérdést.

Kétszáz milliárd regionális fejlesztésekre

Hangsúlyozta: szükség van egy fejlesztésközpontú nemzetpolitika kialakítására. A Kárpát-medencei magyarok egyik legfontosabb együttműködési lehetőségét pedig abban látja, hogy határ menti önkormányzatok, valamint kistérségek társulnak és együttműködnek.

A házelnök az albizottság ülését követően újságíróknak elmondta: a testületi ülés nem sajtónyilvános részén Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos beszámolt arról, hogy 200 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre a határon átnyúló regionális fejlesztések megvalósítására. Ezek már előkészítés alatt vannak, pályázni pedig szeptembertől lehet.

Elképzelések

Az MSZP-s Baráth Etele, a testület gazdasági albizottságának egyik társelnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a nemzet és az állam közti viszony tisztázásra szorul, és a mostani európai helyzet a demokratikus fejlődés új perspektíváját nyitja meg.

Matolcsy György fideszes politikus, a testület másik társelnöke emlékeztetett arra, hogy a XX. század széttörte a magyar nemzet állami, földrajzi és gazdasági szerkezetét, amelyet most lehetőség van újjáépíteni. Kiemelte: sikert kell elérni, mert ez gyógyíthatja meg a széttöredezettséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást