Tovább bővítik a paksi erőmű kapacitását

Infostart
2007. április 6. 19:15
A Paksi Atomerőmű Zrt. 2,7 milliárd forint adózás előtti nyereséggel zárta a tavalyi évet - közölte a társaság. Egy évvel korábban 2,6 milliárd forint volt az adózás előtti eredmény.

A Paksi Atomerőmű Zrt. pénteken tartotta éves rendes közgyűlését, amelyen elfogadták a beszámolót a társaság tavalyi gazdálkodásáról, valamint a 2006. év értékeléséről.

Az idei terv 7,6 milliárd forint adózás előtti nyereséggel számol, mivel már számítanak a kettes blokk teljesítményére is. Tavaly három hónapig állt a négy blokk közül a kettes, a négyesen pedig nagyjavítást végeztek.

A Paksi Atomerőműnek 2006-ban a villamosenergia-értékesítésből származó árbevétele elérte a 110 milliárd forintot az egy évvel korábbi 108 milliárd forinttal szemben. A villamosenergia-termelés az elmúlt évben 0,8 százalékkal volt több a tervezettnél, 13.461 gigawattórát tett ki.

Elfogadták a stratégiát

A közgyűlés napirendjén szerepelt a részvénytársaság 2007. évi üzlet- és fejlesztéspolitikája is. Ennek megfelelően továbbra is kiemelt fontosságú az atomerőmű nukleáris biztonsága. A programban szerepel a kettes reaktor melletti aknában lévő, 2003 áprilisában meghibásodott, már üres tisztítótartály eltávolítása, az akna megtisztítása.

Az atomerő beszámolója szerint a társaság tavaly és az idén is 14-14 milliárd forint nagyságrendben költ fejlesztésekre.

A közgyűlés megtárgyalta és elfogadta a Paksi Atomerőmű Zrt. 2007-2014-re vonatkozó stratégiáját is. Ennek részeként folytatják az üzemidő meghosszabbításával kapcsolatos munkálatokat.

Az erőmű négy blokkjának kapacitását 2009-ig összesen 8 százalékkal növelik meg, blokkonként 480 megawattról 500-ra emelve a beépített kapacitást. A bővítés a 4-es blokknál tavaly már megtörtént.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást