Bokros: Csökkentsen kamatot a Monetáris Tanács

Infostart
2007. március 22. 06:56
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint 0,25 százalékos jegybanki kamatcsökkentés lenne az ideális döntés a Monetáris Tanács jövő heti ülésén. Ezzel szerinte nyilvánvalóvá válna, hogy a magyar gazdaságpolitika nem érdekelt a forint túlságos megerősítésében, mert az csak rövid távon kedvezne.

A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatóját az InfoRádióban elmondta, hogy a kormány és a jegybank ezzel a lépéssel pozitív üzenetet küldene a gazdasági élet szereplőinek.

Az ország érdeke nem az, hogy rövid távon erős legyen a nemzeti valuta, hanem az, hogy a befektetések kiszámíthatóak legyenek - jelentette ki Bokros Lajos.

Az egykori pénzügyminiszter a felsőoktatási változások kapcsán azt mondta: nem elegendő pusztán a tandíj bevezetése a felsőoktatás pénzhiányának csökkentésére.

Meg kellene vonni az egyetemektől a diákok után járó fejkvótát - vélekedett a volt pénzügyminiszter.

Bokros Lajos úgy vélte: az intézményeknek csak a valóban jó képességű diákokat lenne szabad felvenniük.

Emellett tájékoztatniuk kellene a szülőket és a jelentkezőket is arról, hogy az eddig náluk végzettek hol és mekkora fizetésért tudtak elhelyezkedni. Így ugyanis mindenki mérlegelhetné, hogy vállalja-e azt a befektetést, amelyet a tandíj megfizetése jelent - tette hozzá Bokros Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bokros Lajos az alapkamatról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bokros Lajos a tandíjról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást