Az év második felétől jöhet az elvárt adó

InfoRádió / MTI
2007. március 21. 12:38
A Pénzügyminisztérium tervei szerint továbbra is az árbevétel 2 százaléka lenne az elvárt adó alapja, és mértéke 10, illetve 16 százalék lenne. A tárca szóvivője azután beszélt erről, hogy ismertették az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adó kiváltására vonatkozó kormányzati elképzeléseket a különböző kamarák, a munkavállalók és munkaadók képviselőivel.

A Pénzügyminisztérium szóvivője, Pichler Ferenc emlékeztetett arra, hogy a kormány múlt szerdán foglalt állást arról, hogy továbbra is lesz elvárt adó, de ezúttal lehetősége lesz az adózónak arra, hogy mentesüljön annak megfizetése alól, ha bizonyítani tudja, hogy veszteséges.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára azt mondta: a kormány az adózók körét kívánja szélesíteni, de ők továbbra is azt szeretnék, hogy ha reális jövedelemi viszonyok alapján és nem árbevétel szerint kellene adót fizetni.

Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége főtitkára arról beszélt: álláspontjuk szerint a gazdaság versenyképességét inkább a terhek csökkentése szolgálná.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyetért az adózók körének szélesítésével, ugyanakkor szerinte aggályos, hogy az új elképzelés növelné az adminisztrációs terheket.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint ha az elvárt adónem a második félévben hatályba lépne, akkor 30 milliárd forint bevételt jelentene.

A tervek szerint a kormány elé március 28-án kerül az előterjesztés, és a második félévben működne az elvárt adó.