Kinek jó az erős forint?

Infostart
2007. március 20. 12:03
A forint erősödése ismét felszínre hozta az erős vagy gyenge pénz körüli vitákat, illetve az úgymond ideális árfolyam kérdését. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: a piacok 250-260 forintos euróárfolyamot tartanak kvázi-egyensúlyi értéknek.

Az erős forint az infláció ellen hat, így az import olcsóbb lesz, és leszorítja az átlagos árszínvonalat, míg a gyenge forint az exportőröknek jó, mivel ugyanazért az árért több forintot kapnak - fejtette ki Palócz Éva. A Kopint-Tárki vezérigazgatója hozzátette: a helyzetet bonyolítja, hogy az exportőrök többsége importőr is.

A forint árfolyamának a kiadások között van jelentősége - emelte ki. Palócz Éva közölte: az adósság jelentős része devizában áll, ezért ha a forint gyengül, többet kell fizetni ugyanannyi kamatért, és rosszabb esetben ez százmilliárdokra is rúghat.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az egyensúlyi árfolyam elméleti fogalom, és nagyon nehéz ezt meghatározni. Ebben az esetben nem lenne külkereskedelmi hiány, ám ettől Magyarország még messze van - tette hozzá.

Palócz Éva közölte, a piac 250-260 forintos árfolyamot fogadott el, egy ennél erősebb árfolyam már pénzpiaci mozgások következménye.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást