"Sokkhatás éri a magyarokat"

Infostart
2007. március 14. 07:02
Fogyasztási szempontból sokkhatásként élheti meg a magyar lakosság a reál-jövedelmek idei csökkenését - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csermely Ágnes elmondta: a szakemberek szerint a fogyasztók a reáljövedelmek 2 százalékos növekedését tartják semleges helyzetnek, ezt tekintik anyagi stagnálásnak.

Ehhez képest kell értékelni, hogy több mint három százalékkal csökken majd a reáljövedelmük, ami egy igen komoly megszorítást jelent - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csermely Ágnes elmondta: egyelőre nem lehet tudni, hogy az emberek rövid vagy hosszú távon számolnak a feltételek romlásával, és azt sem, hogy hitelfelvétellel vagy takarékoskodással készülnek a megszorításokra.

Ez egy bizonytalansági tényező, mi arra tettük le a voksunkat, hogy átmenetileg esik vissza a fogyasztás - tette hozzá.

Áremelkedések

Csermely Ágnes közölte: elképzelhető, hogy ragadósak lesznek a magasabb árak, és a magánszektorba is átgyűrűzik a kétszámjegyű árnövekedés.

A jegybank igazgatóhelyettese ugyanakkor bízik abban, hogy az árazást végzők körültekintően járnak el, és számolnak a visszaeső kereslettel.

Ez megakadályozhatja, hogy az áremelkedési sokk átragadjon a magánszektorra, és a gazdaság lassulása is inflációmérséklő hatású - tette hozzá.

A szakember elmondta azt is: a kormányzati intézkedések hatása nélkül az áremelkedés nem volt több négy százaléknál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csermely Ágnes a lakossági fogyasztásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csermely Ágnes az inflációról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást