Mégsem adták el a Seuso-kincseket

InfoRádió / MTI
2007. március 14. 12:20
Senki nem kért a Seuso-kincsekre szóló kiviteli engedélyt a brit kulturális minisztérium műkincsvédelmi osztályától. A magyar oktatási és kulturális tárca azután kereste meg a londoni hivatalt, hogy sajtóértesülések szerint a brit tulajdonos eladta a Magyarország által is követelt Seuso-kincset.

A tárca közleménye szerint a magyar állam egyelőre nem mérlegeli, hogy érvényesítse tulajdoni igényét egy harmadik fél felé. Emlékeztetnek rá, hogy Magyarország évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a gyűjtemény visszaszerzésére.

A tárca álláspontja szerint a kincseket Magyarország területén találták meg, és jogtalanul szállították el az ország területéről több mint húsz évvel ezelőtt.

A magyar jogszabályok értelmében a kincsek a magyar állam tulajdonát képezik, erre figyelemmel a tulajdoni igényt továbbra is fenntartják, és ezzel kapcsolatosan minden lehetséges jogi lépést megtesznek.

A folyamatban lévő előzetes bizonyítási eljárás várhatóan májusban ér véget.

A páratlan késő római ezüsttárgy-gyűjteményt tavaly októberben mutatták be a londoni Bonhams aukciós ház központjában zártkörű kiállítás keretében, külön meghívott szakmai közönség számára.

Nem sokkal korábban a 14 darabos kollekciót birtokló Lord Northampton azt mondta: a gyűjtemény eladására készül. A Bonhams névtelenül nyilatkozó egyik vezető illetékese korábban azt mondta: nem tud ilyen ügyletről.