Képernyőgyártó nagyhatalom lesz Szlovákia

Infostart
2007. március 13. 10:59
A szlovák gazdasági tárca vezetője és a Samsung Eletronics vállalat elnöke ma kora délután Pozsonyban írja alá a dél-koreai cég óriás-beruházásáról szóló megállapodást. A befektetés értéke meghaladja a 600 millió amerikai dollárt.

A szerződés ünnepélyes aláírására röviddel azt követően kerül sor, hogy a szlovák kormány jóváhagyta a Samsung beruházásához nyújtandó állami támogatás feltételeit.

Úgy tudni, a Fico-kormány a több mint 600 millió dollár értékű beruházáshoz csaknem kétmilliárd koronával járul hozzá, főleg adókedvezmények formájában.

A Samsung Electronics LCD-képernyőket gyártó új üzeme Pozsonytól alig 50 kilométerre, Nagyszombat mellett épül fel, az építési munkák még ebben a fél évben megkezdődnek, a gyárat a tervek szerint egy év múlva helyezik üzembe.

A beruházás közvetlenül 1.200 új munkahelyet hoz létre, ám a beszállítókkal együtt több mint ötezer álláslehetőséget teremt. A beruházás megszerzéséért Szlovákia mellett sokáig Magyarország és Csehország is versenyben volt.

A Samsung döntéséhez - a kedvező állami feltételek mellett- az is hozzájárulhatott, hogy a dél-koreai vállalat már 2002 óta jelen van Szlovákiában; Galántán működik a cég egyik legnagyobb európai telepe, ahol számítógépek képernyőit és más elektronikai cikkeket gyártanak.

Itt működik a cég közép-kelet-európai logisztikai központja is. Nem ez az egyetlen hasonló jellegű távol-keleti nagyberuházás a nyugat-szlovákiai régióban.

A japán Sony ugyancsak LCD-képernyőket gyártó üzemet épít Nyitrán.

Szakemberek szerint a Samsung mostani döntését éppen a japánok szlovákiai jelenléte gyorsította fel, a Samsung ugyanis szorosan együttműködik a Sonyval az új típusú, folyadékkristályos képernyők kifejlesztésében és gyártásában.

Szlovák lapértesülések szerint a Samsung további 7 beszállítót visz magával Szlovákiába.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást